ga terug naar projectenoverzicht

Terraswoning in Paramaribo

Woning ontworpen op heersende windrichting

In Paramaribo, Suriname hebben wij het ontwerp gemaakt voor deze vrijstaande villa. Deze woning aan de Prakikistraat bestaat uit twee bouwvolumes gescheiden door een entreehal. Één volume bevat de woonruimten en één volume bevat de slaapkamers. De entreehal heeft aan beide zijden een terras. In de volumes zit een hoekverdraaiing. De hoekverdraaiing komt voort uit de meest voorkomende windrichting in Paramaribo. 

Heb je ook interesse in het bouwen van je eigen huis in Suriname? Bij Bouw Je Eigen Huis kunnen we je helpen met het ontwerp en de bouwtekeningen van jouw droomhuis in Suriname. Ook voor woningen in andere landen zoals bijvoorbeeld Sengal of China kan je hiervoor bij ons terecht. Een eerste ontwerp voor een woning in het buitenland kunnen we maken vanaf €5000. Bouwbegeleiding bieden we in het buitenland niet aan.

Voor meer informatie over ontwerpen, bouwtekeningen of andere vragen kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als architect denken wij graag mee.

Project: 11051
Jaar: 2012
Locatie: Prakikistraat - Paramaribo
Omschrijving: Terraswoning in Paramaribo
Werkzaamheden: ontwerp

"Lamellen dak is warmte afvoerend"

6-bouwtekening-huis-bouwen-suriname-paramaribo-768x525-1

Door de hoekverdraaiing van de volumes vangt het terras aan de voorzijde de wind en geleid deze via de entreehal naar het terras aan de achterzijde. Boven de entreehal komt ook een dak van lamellen. Dit in combinatie met de gerichtheid op de wind moet zorgen voor een luchtstroom waarbij de warme lucht in de nok van het dak wordt weggeblazen. Om de leefruimte, slaapvertrekken en het terras te beschermen tegen de felle zon en heftige regenbuien, is er een ruim overstek gerealiseerd ter plaatse van de terrassen.

6-terraswoning-huis-bouwen-suriname-paramaribo-768x525-1

De materialisatie van de Surinaamse terraswoning is eenvoudig en in natuurlijke stijl. De materiaalkeuze bestaat uit onder andere ruwe betonstenen en onbehandeld hout.

10-terraswoning-huis-bouwen-suriname-paramaribo-768x525-2
10-terraswoning-huis-bouwen-suriname-paramaribo-1200x600-3
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project
9-huis-bouwen-rijksmonument-1200x600-1
Ruim wonen in een historische tramremise

Ruim wonen in een historische tramremise gesitueerd in een bosrijke omgeving. Momenteel werken we aan deze vrijstaande woning in Castricum op het landgoed Duin en Bosch. Het plan is positief ontvangen door monumentenzorg en loopt nu als schetsplan. De realisatie is verwacht in 2019.

Duin en Bosch is een landgoed in het duingebied naast de dorpen Bakkum en Castricum. Duin en Bosch was van oorsprong een psychiatrisch ziekenhuis. De belangrijkste verbinding tussen Duin en Bosch en de buitenwereld bestond uit een tramverbinding met station Castricum.

Aan de basis van dit plan ligt de tramremise die is overgebleven uit deze tijd. De tramremise heeft een monumentale status. De monumentale waarde van de remise zit voornamelijk in het typologisch unieke en het cultuurhistorische als herinnering naar het verleden.

ga naar project
huis-bouwen-transformatie-1200x600-1
Vrijstaande woning herbouwd

Nieuwbouw of verbouwen? In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouwen over te gaan. 

De oude woning, bekleed met rode buitenpanelen, is volledig gestript. Op één moment tijdens de bouw stonden er slechts enkele wanden en een vloer overeind. De woning is uitgebreid met een grote glazen aanbouw over vrijwel de gehele breedte van de achtergevel.

ga naar project
29-droomhuis-modern-metselwerk-1200x600-hoofd
"Dit is ons droomhuis"

Een duurzaam huis gericht op de tuin en het prachtige uitzicht. Dit is wat we willen. Bij het eerste kennismakingsgesprek met deze opdrachtgever kwamen zij langs met een eigen gemaakte tekening en maquette voor de bouwkavel waar zij een optie op hadden. Uiteraard was dit een schets die grofweg het idee aangaf en waren en nog veel vragen. Passen de ruimtes zoals ik ze voor ogen heb? Past dit wel binnen mijn budget? In het verdere ontwerpproces voor deze vrijstaande woning hebben wij dit samen stap voor stap scherp gesteld.

ga naar project
5-11016-bv-pre-web-website-1200x600-slider-2
Moderne villa met strakke detaillering

In het Gooi hebben wij deze villa ontworpen. De villa bestaat uit een patroon van afwisselend gesloten en open delen. De gesloten delen zijn metselwerk wanden met een stucwerk afwerking, terwijl de open delen van verdiepingshoog glas gemaakt zijn.

ga naar project
6-woonark-bouwen-corten-staal-1200x600-1
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
13007-st-pre-web-website-1200x600-gr1newnew-1
Zelfbouw Den Haag

In 2012 gaf wethouder Marnix Norder van de gemeente Den Haag het startsein voor de uitgifte van vrije kavels voor particulier opdrachtgeverschap in Den Haag. Vanwege het grote succes hiervan worden op 30 maart 2013 wederom nieuwe vrije kavels uitgegeven. Voor de locaties Isabellaland en de Escamplaan hebben wij deze woning ontworpen. Dit ontwerp is zowel toepasbaar als tussenwoning en als hoekwoning. In het ontwerp is de hoek zo transparant mogelijk gemaakt, maar met behoud van de benodigde privacy.

ga naar project
2-vrijstaande-villa-bouwkavel-zelfbouw-waddinxveen-architectenbureau-1200x600-1
Vrijstaande woning Waddinxveen

In Waddinxveen is een groot aantal bouwkavels uitgegeven in project ‘t Suyt. Voor een van de kavels aan het water hebben wij het ontwerp gemaakt voor een vrijstaande woning. In project ‘t Suyt gelden strakke regels voor goothoogte, de hellingshoek van het dak en de materialisering van de te bouwen woningen. In ons ontwerp hebben we gekozen voor passende materialisering in deze landelijke omgeving. Kenmerkend is de gepotdekselde zwart-houten gevelbekleding en de rieten kap. De glazen kubus aan de zijkant van de woning heeft een volledig glazen pui met zwart zinken bekleding. Zink verouderd op een prachtige natuurlijke wijze en sluit daarmee aan op de karakteristiek van de overige toegepaste materialen.

ga naar project
kavels-huis-bouwen-1024x568
Duurzaam droomhuis in de duinen

Je eigen droomhuis bouwen op loopafstand van het strand. Een uniek huis bouwen compleet naar hun wensen, met deze opgave kwam de opdrachtgever naar ons voor het ontwerp van hun woning. Op het plan Schapenatjesduin Oost realiseert de gemeente Den Haag 55 zelfbouwkavels omringt met natuur, dit sluit mooi aan bij de wens van onze opdrachtgever om hun eigen woning te bouwen in de Haagse duinen.

Samen met de opdrachtgever is aan de hand van referentiebeelden en een programma van eisen (PVE) een eerste opzet voor het ontwerp gemaakt. Het gebruik van de ruimtes, de verbinding tussen ruimtes en de connectie tussen binnen en buiten is meerdere malen besproken voor het ontwerp definitief is gemaakt.

ga naar project
82-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
4-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Wonen en werken op een woonark in Den Haag

Hoe combineer je wonen en werken op een woonark? In het centrum van Den Haag werken we aan een nieuwe woonark waarop een woning en een kantoor gerealiseerd wordt.

Met hoge ramen krijgt de woonark een strak en modern uiterlijk.

ga naar project
63-vrijstaand-villa-nieuwbouw-water-architectenbureau-1200x600-2
Wonen aan het water

De wens van de familie Wassenburg was een vrijstaande moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar. De Langeraarse plassen zijn ontstaan na afgraving van het veen. Kenmerkend zijn de slootjes aan de randen die zijn overgebleven na de afgraving. De slootjes zijn restanten van de droogmakerij van voor de afgraving en staan haaks op de plas. Hiermee geven zij het land rondom de plas richting.

ga naar project
1066-st-pre-web-website-1200x600-gr2-gb1481806129
Rijwoning Almere

In Almere is de regeling IBBA van kracht. De gemeente Almere stimuleert met deze regeling starters om hun eigen woning te bouwen. Met de IBBA regeling worden architecten, bouwers en opdrachtgevers aan elkaar gekoppeld. De gemeente Almere heeft het budget voor de bouw vastgesteld en draagt zorg voor een aantrekkelijke financieringsregeling. Wij hebben een volledig houten woning ontworpen. De kozijnen worden door hun witte kaders, een krachtig visueel element.

ga naar project
2-verbouwing-woonark-architect-1200x600-1
Duurzame verbouwing van woonark in Utrecht door architect Keke d'Ancona

Deze woonark gelegen in het centrum van Utrecht met glazen pui gericht op de munt van Utrecht werd compleet gerenoveerd.

Eén met het water”, zo kan het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark worden omschreven. Met een omliggend terras kan vanaf elke hoek van de woonark worden genoten van het water en het uitzicht. Om de connectie met het water te versterken worden alle kozijnen vervangen door grote aluminium puien.

Duurzaamheid staat centraal bij deze verbouwing. De isolatie van de woonboot wordt verbeterd door na-isolatie van de betonbak, alle wanden en het dak. Het dak wordt naast het dikke isolatie pakket ook nog voorzien van een groen dak (sedumdak) en zonnepanelen.

ga naar project
huis-bouwen-schuurwoning-architect-1200x600-1
Schuurwoning in het Veluwse bos

Een toekomstbestendige schuurwoning in het bos en veel connectie tussen binnen en buiten, met dit uitgangspunt kwam de opdrachtgever naar ons voor het ontwerp van hun woning. Aansluitend bij deze wens werd een kavel gevonden in het bosrijke gebied van Epe.

Samen met de opdrachtgever is aan de hand van referentiebeelden en een programma van eisen (PVE) een eerste opzet voor het ontwerp gemaakt. De oriëntatie van de woning, het gebruik van de ruimtes, de verbinding tussen ruimtes en de connectie tussen binnen en buiten is meerdere malen besproken in de verschillende fasen van het proces. Gekozen is voor een open plattegrond met lange zichtlijnen en connectie tussen de verschillende ruimten. In de woonkamer zorgt het hoge plafond voor een ruimtelijk effect terwijl de verdiepingsvloer extra opbergruimte en een logeerkamer creëert. De zuid- en westgevel zijn georiënteerd naar de tuin, de grote ramen verbinden binnen met buiten. De noordgevel, aan de straatzijde, is bijna geheel gesloten. Een horizontaal raam accentueert de lengte van de gevel terwijl de voordeur bijna onzichtbaar is door de doorlopende gevelbekleding.

ga naar project
7-schuurwoning-huis-bouwen-amsterdam-1200x600-11
Woning voor en door interieurarchitect Blomme

Onder de rook van Amsterdam hebben wij meegewerkt aan de realisatie van een nieuwbouwwoning aan de Amstel. De opdrachtgever is interieurarchitect Elske Blomme. Elske en haar tweelingzus, architect Keke d’Ancona maakten het ontwerp voor de woning en wij verzorgden de technische uitwerking.

ga naar project
vakantiehuisje-tiny-house-architectenbureau-1200x600-1
Vakantiewoning aan het water

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever is dit vakantiehuisje ontworpen. De gevelbekleding en kleur van de goot refereert aan een traditioneel bijgebouw, terwijl de kapvorm een eigenwijze en eigentijdse twist aan dit beeld geeft. De harmonicapuien zorgen dat het vakantiehuisje geheel naar de tuin te openen is. Dit geeft een fantastisch uitzicht over de natuur en het water. Omdat de tiny house maar een beperkt oppervlak mocht hebben is er zeer efficiënt met de ruimte omgegaan.

ga naar project
2-tiny-house-groendak-sedum-dak-architectenbureau-1200x600
Tiny house als uitbreiding kantoor

Een inbreiding zo ontwerpen dat deze opgaat in zijn omgeving. Dit tiny house als uitbreiding van een kantoor voldoet aan deze wensen. Hiervoor zorgen de lichtgrijze zinken randen en de in de tuin verzonken uitvoering. Ook is dit tiny house voorzien van een groendak. Het sedum dak zorgt voor een natuurlijke uitstraling en heeft daarnaast ook een functionele functie.

ga naar project
duurzam-woning-wageningen1200x600-c
Duurzame nieuwbouwwoning, door architect Keke d'Ancona

De wens van de opdrachtgever was om een passieve vrijstaande woning te maken aan de rand van Wageningen. Door een aantal slimme duurzame oplossingen en een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en architect Keke d’Ancona is het gelukt om deze prachtige woning te realiseren, waar de opdrachtgever nu met veel plezier woont.

ga naar project
vrijstand-nieuwbouw-beton-1200x600-d
Nieuwbouwwoning in Gelderland

Bij dit ontwerp voor een losstaande nieuwbouwwoning in Gelderland stonden twee dingen centraal: een open privé achterzijde waar interieur en exterieur met een open ‘flow’ met elkaar verbonden zijn en het aansluiten van het ontwerp bij de horizontaliteit van het landschap. Het ontwerp bestaat uit 3 betonnen vloeren waartussen bakstenen muren en aluminium kozijnen elkaar afwisselen.

ga naar project
8159b0146af496eb9fd45ca1d0120a83fcfb1f14
Twee onder één kap

Deze twee onder één kap woning hebben wij in 2011 ontworpen. Het bouwplan bestaat uit twee atelierwoningen met een zeer groot oppervlak.

ga naar project
woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project