ga terug naar projectenoverzicht

Schuurwoning in het Veluwse bos

Een toekomstbestendige schuurwoning in het bos en veel connectie tussen binnen en buiten, met dit uitgangspunt kwam de opdrachtgever naar ons voor het ontwerp van hun woning. Aansluitend bij deze wens werd een kavel gevonden in het bosrijke gebied van Epe.

Samen met de opdrachtgever is aan de hand van referentiebeelden en een programma van eisen (PVE) een eerste opzet voor het ontwerp gemaakt. De oriëntatie van de woning, het gebruik van de ruimtes, de verbinding tussen ruimtes en de connectie tussen binnen en buiten is meerdere malen besproken in de verschillende fasen van het proces. Gekozen is voor een open plattegrond met lange zichtlijnen en connectie tussen de verschillende ruimten. In de woonkamer zorgt het hoge plafond voor een ruimtelijk effect terwijl de verdiepingsvloer extra opbergruimte en een logeerkamer creëert. De zuid- en westgevel zijn georiënteerd naar de tuin, de grote ramen verbinden binnen met buiten. De noordgevel, aan de straatzijde, is bijna geheel gesloten. Een horizontaal raam accentueert de lengte van de gevel terwijl de voordeur bijna onzichtbaar is door de doorlopende gevelbekleding.

Project: 18420
Jaar: 2019
Locatie: Epe
Omschrijving: Vrijstaande schuurwoning met houten gevelbekleding
Werkzaamheden: definitief ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), voorlopig ontwerp

"Op het moment zijn alle vergunningen binnen en zal er binnenkort begonnen worden met de bouw van deze woning."

10-huis-bouwen-schuurwoning-architect-768x525-1 7-huis-bouwen-schuurwoning-architect-768x525-2

In de gevels is gekozen voor een moderne, natuurlijke afwerking passend bij een schuurwoning. Vanwege de ligging van de woning in het bos is gekozen voor een zwarte houten gevelbekleding. De gevelbekleding bestaat uit latten van verschillende maten, welke in een afwisselend patroon zijn bevestigd. Het hout wordt zowel horizontaal als verticaal bevestigd om verschillende vlakken in het gevelbeeld te creëren. De kozijnen worden gemaakt van blank accoyahout, dit vormt een contrast met de donkere gevel. Op het dak komen grijze betonpannen voor een modern geheel.

3-schuurwoning-bouwtekening-768x525-1 7-schuurwoning-bouwtekening-768x525-2 2-schuurwoning-bouwtekening-768x525-3 10-schuurwoning-bouwtekening-768x525-4

De buitengevels en het dak worden gebouwd met houtskeletbouw elementen. Tussen de houten stijlen wordt de isolatie geplaatst. Dit zorgt voor een duurzame woning. De woning wordt voorzien van een warmtepomp met vloerverwarming en een WTW ventilatiesysteem. Door deze duurzame opbouw van het huis zijn er geen zonnepanelen nodig om aan de EPC eis van de gemeente te voldoen. In de toekomst kan door het plaatsen van zonnepanelen de woning nog energieneutraal gemaakt worden.

3-schuurwoning-bouwtekening-768x525-5