ga terug naar projectenoverzicht

Zelfbouw Den Haag

Ontwerp woningen zelfbouwkavels Den Haag

In 2012 gaf wethouder Marnix Norder van de gemeente Den Haag het startsein voor de uitgifte van vrije kavels voor particulier opdrachtgeverschap in Den Haag. Vanwege het grote succes hiervan worden op 30 maart 2013 wederom nieuwe vrije kavels uitgegeven. Voor de locaties Isabellaland en de Escamplaan hebben wij deze woning ontworpen. Dit ontwerp is zowel toepasbaar als tussenwoning en als hoekwoning. In het ontwerp is de hoek zo transparant mogelijk gemaakt, maar met behoud van de benodigde privacy.

Project: 13007
Jaar: 2013
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Zelfbouw Den Haag
Werkzaamheden: ontwerp, schetsontwerp

"Een ontwerp wat zowel flexibel als onderhoudsvrij is"


In de gevels is gebruik gemaakt van onderhoudsvrije materialen zoals aluminium kozijnen en western red cedar (houten) delen. Het ontwerp is flexibel opgezet. Zodoende is het in te passen op een kavel van 4,8m breed maar ook op een kavel van 6m breed. En de plattegrond kan op verschillende manieren worden ingedeeld.

13007-st-tek-rvt-2016-08-23-achtergrond768x525-gb3newnew1481896064 13007-st-tek-rvt-2016-08-23-achtergrond768x525-gb3bnewnewnew1481896064

De bovenstaande plattegrond toont een voorbeeld van de smalste (4,8m) tussenwoning met de ruimtelijkste uitwerking. Wij hebben alvast een aanzet gedaan om je te verleiden om goed na te denken over jouw toekomstige droomhuis. 

13007-st-pre-web-website-768x525-kl1new-gb1481799005

Interessante overwegingen zijn bijvoorbeeld het scheppen van zichtlijnen en ruimtelijke relaties middels een tweede trap en een vide. Op de begane grond is de vloer aan de gevel verdiept en deze vloer heeft dezelfde afwerking als het terras. 

13007-st-pre-web-website-768x525-kl2new-gb1481799005
13007-st-pre-2013-01-24-website-04-klimaat-groot-3-gb1481896297
13007-st-pre-web-website-768x525-kl31481895553


Zodoende komt de tuin als het ware de woning binnen. De keuken bestaat uit een kookeiland en een vast element dat is opgenomen in de houten achterwand. De begane grond en de eerste verdieping vormen een eenheid. De vide en de tweede trap zorgen voor de ruimtelijke relatie hiertussen. De tweede verdieping is intiemer en ligt beschut in het groene dak. 

13007-st-pre-web-website-768x525-kl41481895553

In onze ontwerpen zijn wij altijd op zoek naar duurzame oplossingen. In dit ontwerp is de hangende begroeiing voor de grote glazen pui hier een voorbeeld van. In de zomermaanden kan de warme lucht afgekoeld door de bladeren de woning binnenstromen. Daarnaast zorgt de begroeiing voor natuurlijke zonwering. 

248a77efd12aef7b7c01ec94e64b0b187c261e97

Op het overstekende dak bevindt zich een groendak. Het groene dak is iets gekanteld t.b.v. extra privacy op de bovenste verdieping en extra zontoetreding op de onderste verdiepingen bij een laagstaande zon. In de zomermaanden zorgt het overstek juist voor extra zonwering. Aan de voorzijde zijn op het schuine dak (locatie Escamplaan) PV-cellen aangebracht t.b.v. het opwekken van energie.

Tiny house als uitbreiding kantoor

Een inbreiding zo ontwerpen dat deze opgaat in zijn omgeving. Dit tiny house als uitbreiding van een kantoor voldoet aan deze wensen. Hiervoor zorgen de lichtgrijze zinken randen, het groene dak en de in de tuin verzonken uitvoering. Een geslaagd ontwerp in opdracht van en in samenwerking met Energy Guards.

ga naar project
Circulaire gevel woonark in Amsterdam

In Amsterdam Noord ligt binnenkort een geheel nieuwe woonark met twee woonlagen. De gevelafwerking van deze woonboot is grotendeels afkomstig van een oud schoolgebouw. We vonden dit een mooie manier van bouwen die onze visie op circulariteit ondersteund.


ga naar project
Vrijstaande woningen Rijswijk

In Rijswijk hebben wij het ontwerp gemaakt voor 3 vrijstaande woningen die zijn ontwikkelt door Lammertink Groep. De woningen zijn in traditionele stijl ontworpen en in overleg met de koper is het materiaalgebruik vastgesteld. De keuze van een pannendak of een rieten kap is een voorbeeld van deze keuzes.

ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
Vakantiewoning aan het water

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever is dit vakantiehuisje ontworpen. De gevelbekleding en kleur van de goot refereert aan een traditioneel bijgebouw, terwijl de kapvorm een eigenwijze en eigentijdse twist aan dit beeld geeft. De harmonicapuien zorgen dat het vakantiehuisje geheel naar de tuin te openen is. Omdat het huisje maar een beperkt oppervlak mocht hebben is er zeer efficiënt met de ruimte omgegaan.

ga naar project
"Dit is ons droomhuis"

Een duurzaam huis gericht op de tuin en het prachtige uitzicht. Dit is wat we willen. Bij het eerste kennismakingsgesprek met deze opdrachtgever kwamen zij langs met een eigen gemaakte tekening en maquette. Uiteraard was dit een schets die grofweg het idee aangaf en waren en nog veel vragen. Passen de ruimtes zoals ik ze voor ogen heb? Past dit wel binnen mijn budget? In het verdere ontwerpproces hebben wij dit samen stap voor stap scherp gesteld.

ga naar project
Duurzame woning in Wageningen

De wens van onze opdrachtgever was om een uiterst duurzame vrijstaande woning te maken aan de rand van Wageningen. Door een aantal slimme oplossingen en een intensieve samenwerking is het gelukt om deze prachtige woning te realiseren, waar de opdrachtgever nu met veel plezier woont.  

ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas

In opdracht van Scouting Pocahontas is zowel het clubhuis als het botenhuis gerealiseerd. Het botenhuis staat aan de rand van het water en heeft een hijsbalk waarmee boten uit het water direct naar binnen kunnen worden gehesen. De vorm van het botenhuis verwijst enerzijds naar een omgekeerde boot en anderzijds naar een tent. Een vorm die volgens ons het best past bij deze scoutingvereniging. Door gebruik te maken van een gestandaardiseerde bouwmethode is er gebouwd binnen een minimaal budget.  Voor dit project zijn wij genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2016.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project