ga terug naar projectenoverzicht

Zelfbouw Den Haag

Ontwerp woningen zelfbouwkavels Den Haag

In 2012 gaf wethouder Marnix Norder van de gemeente Den Haag het startsein voor de uitgifte van vrije kavels voor particulier opdrachtgeverschap in Den Haag. Vanwege het grote succes hiervan worden op 30 maart 2013 wederom nieuwe vrije kavels uitgegeven. Voor de locaties Isabellaland en de Escamplaan hebben wij deze woning ontworpen. Dit ontwerp is zowel toepasbaar als tussenwoning en als hoekwoning. In het ontwerp is de hoek zo transparant mogelijk gemaakt, maar met behoud van de benodigde privacy.

Project: 13007
Jaar: 2013
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Zelfbouw Den Haag
Werkzaamheden: ontwerp, schetsontwerp

"Een ontwerp wat zowel flexibel als onderhoudsvrij is"


In de gevels is gebruik gemaakt van onderhoudsvrije materialen zoals aluminium kozijnen en western red cedar (houten) delen. Het ontwerp is flexibel opgezet. Zodoende is het in te passen op een kavel van 4,8m breed maar ook op een kavel van 6m breed. En de plattegrond kan op verschillende manieren worden ingedeeld.

13007-st-tek-rvt-2016-08-23-achtergrond768x525-gb3newnew1481896064 13007-st-tek-rvt-2016-08-23-achtergrond768x525-gb3bnewnewnew1481896064

De bovenstaande plattegrond toont een voorbeeld van de smalste (4,8m) tussenwoning met de ruimtelijkste uitwerking. Wij hebben alvast een aanzet gedaan om je te verleiden om goed na te denken over jouw toekomstige droomhuis. 

13007-st-pre-web-website-768x525-kl1new-gb1481799005

Interessante overwegingen zijn bijvoorbeeld het scheppen van zichtlijnen en ruimtelijke relaties middels een tweede trap en een vide. Op de begane grond is de vloer aan de gevel verdiept en deze vloer heeft dezelfde afwerking als het terras. 

13007-st-pre-web-website-768x525-kl2new-gb1481799005
13007-st-pre-2013-01-24-website-04-klimaat-groot-3-gb1481896297
13007-st-pre-web-website-768x525-kl31481895553


Zodoende komt de tuin als het ware de woning binnen. De keuken bestaat uit een kookeiland en een vast element dat is opgenomen in de houten achterwand. De begane grond en de eerste verdieping vormen een eenheid. De vide en de tweede trap zorgen voor de ruimtelijke relatie hiertussen. De tweede verdieping is intiemer en ligt beschut in het groene dak. 

13007-st-pre-web-website-768x525-kl41481895553

In onze ontwerpen zijn wij altijd op zoek naar duurzame oplossingen. In dit ontwerp is de hangende begroeiing voor de grote glazen pui hier een voorbeeld van. In de zomermaanden kan de warme lucht afgekoeld door de bladeren de woning binnenstromen. Daarnaast zorgt de begroeiing voor natuurlijke zonwering. 

248a77efd12aef7b7c01ec94e64b0b187c261e97

Op het overstekende dak bevindt zich een groendak. Het groene dak is iets gekanteld t.b.v. extra privacy op de bovenste verdieping en extra zontoetreding op de onderste verdiepingen bij een laagstaande zon. In de zomermaanden zorgt het overstek juist voor extra zonwering. Aan de voorzijde zijn op het schuine dak (locatie Escamplaan) PV-cellen aangebracht t.b.v. het opwekken van energie.

2-vrijstaande-villa-bouwkavel-zelfbouw-waddinxveen-architectenbureau-1200x600-1
Vrijstaande woning Waddinxveen

In Waddinxveen is een groot aantal bouwkavels uitgegeven in project ‘t Suyt. Voor een van de kavels aan het water hebben wij het ontwerp gemaakt voor een vrijstaande woning. In project ‘t Suyt gelden strakke regels voor goothoogte, de hellingshoek van het dak en de materialisering van de te bouwen woningen. In ons ontwerp hebben we gekozen voor passende materialisering in deze landelijke omgeving. Kenmerkend is de gepotdekselde zwart-houten gevelbekleding en de rieten kap. De glazen kubus aan de zijkant van de woning heeft een volledig glazen pui met zwart zinken bekleding. Zink verouderd op een prachtige natuurlijke wijze en sluit daarmee aan op de karakteristiek van de overige toegepaste materialen.

ga naar project
woonark-waterwonen-terras-1200x600-1
Woonark met beschut terras

In samenwerking met de opdrachtgever en adviseurs hebben wij het ontwerp uitgewerkt voor deze tweelaags woonark. De woning heeft een vrijwel dichte gevel naar de steiger toe en oriënteert zich met grote glazen ruiten maximaal op het water. De leefverdieping boven is voorzien van een beschut terras zodat men altijd in de luwte kan zitten. De verzonken slaapverdieping wordt door middel van bovenlichten van voldoende licht voorzien zonder dat dit ten koste gaat van de privacy in de vertrekken.

ga naar project
9-boerderij-bouwen-architect-1200x600-1
Boerderij Krommenie

In Krommenie hebben wij een vervallen monumentale boerderij vrijwel geheel gesloopt en opnieuw opgetrokken. De voormalige functie van het gebouw-ensemble was een woonfunctie in het voormalige woonhuis en een winkelfunctie in de voormalige schuur. In de nieuw gemaakte situatie zijn het voormalige woonhuis en de voormalige schuur beide een zelfstandige woning geworden. Bij het ontwerp van de indeling zijn wij uitgegaan van de originele structuur van de bestaande boerderij. De bestaande boerderij en het bestaande woonhuis worden gesloopt en opnieuw opgebouwd.

ga naar project
woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project
waterwoning-betonnen-bak-1200x600-1
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
woonark-architect-amsterdam-1200x600-1-compressed
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
maisonette-woonark-architect-1200x600-1
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
6-14064-uo-afb-2016-06-08-website-1200x600-slider-2
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
6-terraswoning-huis-bouwen-suriname-paramaribo-1200x600-1
Terraswoning in Paramaribo

In Paramaribo, Suriname hebben wij het ontwerp gemaakt voor deze vrijstaande villa. Deze woning aan de Prakikistraat bestaat uit twee bouwvolumes gescheiden door een entreehal. Één volume bevat de woonruimten en één volume bevat de slaapkamers. De entreehal heeft aan beide zijden een terras. In de volumes zit een hoekverdraaiing. De hoekverdraaiing komt voort uit de meest voorkomende windrichting in Paramaribo. 

ga naar project