ga terug naar projectenoverzicht

Ruim wonen in een historische tramremise

Ruim wonen in een historische tramremise gesitueerd in een bosrijke omgeving. Momenteel werken we aan deze vrijstaande woning in Castricum op het landgoed Duin en Bosch. Het plan is positief ontvangen door monumentenzorg en loopt nu als schetsplan.

Duin en Bosch is een landgoed in het duingebied naast de dorpen Bakkum en Castricum. Duin en Bosch was van oorsprong een psychiatrisch ziekenhuis. De belangrijkste verbinding tussen Duin en Bosch en de buitenwereld bestond uit een tramverbinding met station Castricum.

Aan de basis van dit plan ligt de tramremise die is overgebleven uit deze tijd. De tramremise heeft een monumentale status. De monumentale waarde van de remise zit voornamelijk in het typologisch unieke en het cultuurhistorische als herinnering naar het verleden.

Project: 18266
Jaar: 2018
Locatie: Castricum
Omschrijving: Renovatie Rijksmonument en bouwen van nieuw aangrenzend woongedeelte
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, definitief ontwerp, schetsontwerp

De later gedateerde toevoeging wordt verwijderd om de remise zo weer terug brengen naar zijn originele vorm. Karakteristiek voor de remise is de open lange ruimte. Dit karakter wordt behouden door de hoge deuren weer terug te brengen en deze te openen middels glas. Daarnaast door de ruimte juist niet op te delen in kleinere ruimtes, maar een indeling aan te brengen door het plaatsen van een object midden in de ruimte. Een verwijzing naar een tram.

5-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-1 10-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-2 9-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-3 9-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-4 9-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-5

De groene en rustige omgeving vraagt om een open verbinding tussen het wonen en de omgeving. De toevoeging wordt daarom een zeer open volume. De toevoeging staat haaks op de remise om zo een goed contrast te maken met de lengte richting van de remise. Middels het maken van een kap op de toevoeging wordt gerefereerd naar de vorm naar de remise. Remise en toevoeging worden hierdoor meer één geheel.

1-woning-tramremise-huis-bouwen-768x512-1 6-woning-tramremise-huis-bouwen-768x512-2

De kap wordt wel op gepaste afstand gemaakt zodat de hoogte niet teveel concurreert met de remise. Het woongedeelte is gesitueerd op de begane grond. Op de verdieping en in de kelder bevinden zich de slaapkamers.

De remise is sober van karakter. De toevoeging krijgt een strakke detaillering zodat deze niet teveel concurreert met de remise.

10-woning-tramremise-huis-bouwen-768x512-4