ga terug naar projectenoverzicht

Ruim wonen in een historische tramremise

Ruim wonen in een historische tramremise gesitueerd in een bosrijke omgeving. Momenteel werken we aan deze vrijstaande woning in Castricum op het landgoed Duin en Bosch. Het plan is positief ontvangen door monumentenzorg en loopt nu als schetsplan. De realisatie is verwacht in 2019. 

Duin en Bosch is een landgoed in het duingebied naast de dorpen Bakkum en Castricum. Duin en Bosch was van oorsprong een psychiatrisch ziekenhuis. De belangrijkste verbinding tussen Duin en Bosch en de buitenwereld bestond uit een tramverbinding met station Castricum.

Aan de basis van dit plan ligt de tramremise die is overgebleven uit deze tijd. De tramremise heeft een monumentale status. De monumentale waarde van de remise zit voornamelijk in het typologisch unieke en het cultuurhistorische als herinnering naar het verleden.

Project: 18266
Jaar: 2018
Locatie: Castricum
Omschrijving: Renovatie Rijksmonument en bouwen van nieuw aangrenzend woongedeelte
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, definitief ontwerp, schetsontwerp

De later gedateerde toevoeging wordt verwijderd om de remise zo weer terug brengen naar zijn originele vorm. Karakteristiek voor de remise is de open lange ruimte. Dit karakter wordt behouden door de hoge deuren weer terug te brengen en deze te openen middels glas. Daarnaast door de ruimte juist niet op te delen in kleinere ruimtes, maar een indeling aan te brengen door het plaatsen van een object midden in de ruimte. Een verwijzing naar een tram.

6-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-1 2-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-2 3-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-3 7-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-4 10-bouwtekening-plattegrond-rijksmonument-kelder-768x525-5

De groene en rustige omgeving vraagt om een open verbinding tussen het wonen en de omgeving. De toevoeging wordt daarom een zeer open volume. De toevoeging staat haaks op de remise om zo een goed contrast te maken met de lengte richting van de remise. Middels het maken van een kap op de toevoeging wordt gerefereerd naar de vorm naar de remise. Remise en toevoeging worden hierdoor meer één geheel.

2-woning-tramremise-huis-bouwen-768x512-1 3-woning-tramremise-huis-bouwen-768x512-2

De kap wordt wel op gepaste afstand gemaakt zodat de hoogte niet teveel concurreert met de remise. Het woongedeelte is gesitueerd op de begane grond. Op de verdieping en in de kelder bevinden zich de slaapkamers.

De remise is sober van karakter. De toevoeging krijgt een strakke detaillering zodat deze niet teveel concurreert met de remise.

4-woning-tramremise-huis-bouwen-768x512-4
waterwoning-drijvende-woning-gevelaanzicht-
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
13207-bv-pre-web-2016-10-03-ext2-compressed
Vrijstaande woning Waddinxveen

In Waddinxveen is een groot aantal bouwkavels uitgegeven in project ‘t Suyt. Voor een van de kavels aan het water hebben wij het ontwerp gemaakt voor een vrijstaande woning. In project ‘t Suyt gelden strakke regels voor goothoogte, de hellingshoek van het dak en de materialisering van de te bouwen woningen. In ons ontwerp hebben we gekozen voor passende materialisering in deze landelijke omgeving. Kenmerkend is de gepotdekselde zwart-houten gevelbekleding en de rieten kap. De glazen kubus aan de zijkant van de woning heeft een volledig glazen pui met zwart zinken bekleding. Zink verouderd op een prachtige natuurlijke wijze en sluit daarmee aan op de karakteristiek van de overige toegepaste materialen.

ga naar project
boerderij-bouwen-architect-1200x600-1
Boerderij Krommenie

In Krommenie hebben wij een vervallen monumentale boerderij vrijwel geheel gesloopt en opnieuw opgetrokken. De voormalige functie van het gebouw-ensemble was een woonfunctie in het voormalige woonhuis en een winkelfunctie in de voormalige schuur. In de nieuw gemaakte situatie zijn het voormalige woonhuis en de voormalige schuur beide een zelfstandige woning geworden. Bij het ontwerp van de indeling zijn wij uitgegaan van de originele structuur van de bestaande boerderij. De bestaande boerderij en het bestaande woonhuis worden gesloopt en opnieuw opgebouwd.

ga naar project
6cd4524c6427af90d2332931cc6f869e6249822d
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project
6-14064-uo-afb-2016-06-08-website-1200x600-slider-2
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
woonark-architect-amsterdam-1200x600-1-compressed
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
terraswoning-huis-bouwen-suriname-paramaribo-1200x600-1
Terraswoning in Paramaribo

In Paramaribo, Suriname hebben wij het ontwerp gemaakt voor deze vrijstaande villa. Deze woning aan de Prakikistraat bestaat uit twee bouwvolumes gescheiden door een entreehal. Één volume bevat de woonruimten en één volume bevat de slaapkamers. De entreehal heeft aan beide zijden een terras. In de volumes zit een hoekverdraaiing. De hoekverdraaiing komt voort uit de meest voorkomende windrichting in Paramaribo. 

ga naar project
2-1-tweelaagse-woonark-achtergevel
Woonark met beschut terras

In samenwerking met de opdrachtgever en adviseurs hebben wij het ontwerp uitgewerkt voor deze tweelaags woonark. De woning heeft een vrijwel dichte gevel naar de steiger toe en oriënteert zich met grote glazen ruiten maximaal op het water. De leefverdieping boven is voorzien van een beschut terras zodat men altijd in de luwte kan zitten. De verzonken slaapverdieping wordt door middel van bovenlichten van voldoende licht voorzien zonder dat dit ten koste gaat van de privacy in de vertrekken.

ga naar project