ga terug naar projectenoverzicht

Duurzaam droomhuis in de duinen

Je eigen droomhuis bouwen op loopafstand van het strand. Een uniek huis bouwen compleet naar hun wensen, met deze opgave kwam de opdrachtgever naar ons voor het ontwerp van hun woning. Op het plan Schapenatjesduin Oost realiseert de gemeente Den Haag 55 zelfbouwkavels omringt met natuur, dit sluit mooi aan bij de wens van onze opdrachtgever om hun eigen woning te bouwen in de Haagse duinen.

Samen met de opdrachtgever is aan de hand van referentiebeelden en een programma van eisen (PVE) een eerste opzet voor het ontwerp gemaakt. Het gebruik van de ruimtes, de verbinding tussen ruimtes en de connectie tussen binnen en buiten is meerdere malen besproken voor het ontwerp definitief is gemaakt.

Project: 18019
Jaar: 2018
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Nieuwbouw rijwoning
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp

Voor de gevels waren er zowel vanuit de gemeente als vanuit de opdrachtgever uitgangspunten aangedragen. De gemeente benadrukte de ligging van het kavel in de natuur door natuurlijke materialen voor de gevels als eis te stellen. De wens van de opdrachtgever was juist om meerdere gevelmaterialen met elkaar te combineren. Deze uitgangspunten zijn gecombineerd in het ontwerp wat resulteerde in een positieve kaveltoets waarna het vergunningstraject begonnen kon worden. Op het moment loopt de vergunningsaanvraag voor dit plan bij de gemeente.

zelfbouw-huis-bouwen-den-haag-schapenatjesduin-768x525

Voor zowel het interieur als het exterieur van de nieuwbouw rijwoning is connectie een belangrijk thema in het ontwerp. Door middel van twee vides worden de begane grond en eerste verdieping met elkaar verbonden. De begane grond heeft een open indeling rondom een kern. Door de plaatsing van de kern en het verschuiven van het volume van de woning ontstaan verschillende ruimtes. De verbinding met buiten wordt gemaakt door grote glazen puien af te wisselen met smalle ramen om de zichtlijnen naar buiten te versterken. De woning krijgt naast een tuin op zonzijde ook een klein terras direct aan het duingebied.

18019-bv-pre-web-2018-10-05-1e-verdieping-768x525 18019-bv-pre-web-2018-10-05-site-768x525

De woning krijgt een materialisatie met een natuurlijke uitstraling. De gemêleerde gevelstenen vormen een kader om de houten geveldelen en glazen puien.

Door de gemeente is voor het plan de eis gesteld om energieneutrale woningen te creëren. De duurzame woning is voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp met lage temperatuur verwarming en een WTW ventilatiesysteem.

18019-bv-pre-web-2018-10-05-section-768x525
Tiny house als uitbreiding kantoor

Een inbreiding zo ontwerpen dat deze opgaat in zijn omgeving. Dit tiny house als uitbreiding van een kantoor voldoet aan deze wensen. Hiervoor zorgen de lichtgrijze zinken randen en de in de tuin verzonken uitvoering. Ook is dit tiny house voorzien van een groendak. Het sedum dak zorgt voor een natuurlijke uitstraling en heeft daarnaast ook een functionele functie. 

Een geslaagd ontwerp voor dit tiny house in opdracht van en in samenwerking met Energy Guards

ga naar project
Circulaire gevel woonark in Amsterdam

In Amsterdam Noord ligt binnenkort een geheel nieuwe woonark met twee woonlagen. De gevelafwerking van deze woonboot is grotendeels afkomstig van een oud schoolgebouw. We vonden dit een mooie manier van bouwen die onze visie op circulariteit ondersteund.


ga naar project
Vrijstaande woningen Rijswijk

In Rijswijk hebben wij het ontwerp gemaakt voor 3 vrijstaande woningen die zijn ontwikkelt door Lammertink Groep. De woningen zijn in traditionele stijl ontworpen en in overleg met de koper is het materiaalgebruik vastgesteld. De keuze van een pannendak of een rieten kap is een voorbeeld van deze keuzes.

ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
Vakantiewoning aan het water

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever is dit vakantiehuisje ontworpen. De gevelbekleding en kleur van de goot refereert aan een traditioneel bijgebouw, terwijl de kapvorm een eigenwijze en eigentijdse twist aan dit beeld geeft. De harmonicapuien zorgen dat het vakantiehuisje geheel naar de tuin te openen is. Dit geeft een fantastisch uitzicht over de natuur en het water. Omdat de tiny house maar een beperkt oppervlak mocht hebben is er zeer efficiënt met de ruimte omgegaan.

ga naar project
"Dit is ons droomhuis"

Een duurzaam huis gericht op de tuin en het prachtige uitzicht. Dit is wat we willen. Bij het eerste kennismakingsgesprek met deze opdrachtgever kwamen zij langs met een eigen gemaakte tekening en maquette voor de bouwkavel waar zij een optie op hadden. Uiteraard was dit een schets die grofweg het idee aangaf en waren en nog veel vragen. Passen de ruimtes zoals ik ze voor ogen heb? Past dit wel binnen mijn budget? In het verdere ontwerpproces voor deze vrijstaande woning hebben wij dit samen stap voor stap scherp gesteld.

ga naar project
Duurzame woning in Wageningen

De wens van onze opdrachtgever was om een uiterst duurzame vrijstaande woning te maken aan de rand van Wageningen. Door een aantal slimme duurzame oplossingen en een intensieve samenwerking is het gelukt om deze prachtige woning te realiseren, waar de opdrachtgever nu met veel plezier woont.  

ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas

In opdracht van Scouting Pocahontas is zowel het clubhuis als het botenhuis gerealiseerd. Het botenhuis staat aan de rand van het water en heeft een hijsbalk waarmee boten uit het water direct naar binnen kunnen worden gehesen. De vorm van het botenhuis verwijst enerzijds naar een omgekeerde boot en anderzijds naar een tent. Een vorm die volgens ons het best past bij deze scoutingvereniging. Door gebruik te maken van een gestandaardiseerde bouwmethode is er gebouwd binnen een minimaal budget.  Voor dit project zijn wij genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2016.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project