ga terug naar projectenoverzicht

Van koetsfabriek naar stadsvilla

Transformatie van verouderde koetsfabriek naar naar moderne stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

Project: 13196
Jaar: 2013
Locatie: Nieuwe Schoolstraat - Den Haag
Omschrijving: Van rijtuigen fabriek naar stadsvilla
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, studie

"Modern industrieel gecombineerd met traditioneel"


De structuur van de voormalige fabriek bestaat uit een centrale hal met aan weerszijden éénlaagse bebouwing met een kap. In de ruimten naast de centrale hal zijn diverse woonruimten gesitueerd. Hierin is ook de ontsluiting naar de bovenliggende slaapverdieping opgenomen. Met een loopbrug door de centrale hal is de andere zijde te bereiken.

5-1-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-begane-grond 8-2-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-verdieping1 1-4-doorsnede-oude-koetsfabriek-nieuwe-situatie

De centrale hal vormt het middelpunt van de stadsvilla. Deze loft-achtige ruimte staat via stalen vouwdeuren in directe verbinding met alle omringende ruimten. 

10-transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-woonkamer

De loopbrug en de hangende openhaard zorgen voor een versterking van het centrale karakter. Aan de patio zijde is een drie meterhoge stalen pui geplaatst, hierdoor vloeit de binnenruimte door naar de buitenruimte.

9-transformatie-koetsfabriek-naar-stadsvilla-vide
transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-garage
transformatie-koetsfabriek-naar-stadvilla-eetkamer

In het ontwerp is gekozen voor traditionele en authentieke elementen in combinatie met moderne elementen. Zo zal de originele vuurplaats van de oude smederij weer een vuurplaats worden, maar nu van de woonruimte. 

transformatie-koetsfabriek-naar-stadsvilla-living

In de centrale hal zal de plint een moderne industriële uitstraling krijgen en de bovenwereld een traditionele. Dit vertaald zich in een strakke betonvloer en stalen deuren op de begane grond en kozijnen met roede verdelingen houten spanten in de kap verdieping.

transformatie-oude-koetsfabriek-naar-stadvilla

De bestaande spanten constructie is in de centrale hal hergebruikt.

Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Woonark Vinkeveen

Moderne woonark in het hart van het plassengebied in Vinkeveen

ga naar project
Wonen aan het water

een moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar.

ga naar project
Villa in Nieuwkoop

Deze vrijstaande villa in Nieuwkoop ligt in de nieuw ontwikkelde wijk Zuidhoek. Het kavel ligt op de kop van een schiereiland en heeft een weids uitzicht over de Nieuwkoopse plassen. Met een vrijwel gesloten gevel aan de straatkant en een volledig open gevel aan de waterzijde speelt de woning hier maximaal op in. Door de ligging in de hoek van het kavel wordt de tuin tussen de woning en de plassen geplaatst. De lage gelijkvloerse woning en eenzelfde materialisatie van het terras en de kade zorgen voor een geleidelijke overgang van het huis naar het water.

ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas
ga naar project
Duurzame woning in Wageningen

De wens van onze opdrachtgever was om een uiterst duurzame vrijstaande woning te maken aan de rand van Wageningen. Door een aantal slimme oplossingen en een intensieve samenwerking is het gelukt om deze prachtige woning te realiseren, waar de opdrachtgever nu met veel plezier woont.  

ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project