ga terug naar projectenoverzicht

Woonark Vinkeveen

Tweelaagse woonark

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

Project: 11122
Jaar: 2012
Locatie: Arkenpark Plashoeve - Vinkeveen
Omschrijving: Woonark Vinkeveen
Werkzaamheden: bouwbegeleiding, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp


"Centrale vide verbindt verdiepingen"


De woonverdieping van de woonark is geheel open en bestaat uit een zitkamer en een open keuken met kookeiland. De zuid-westgevel van de Vinkeveense woonark ligt aan de tuin. De grote glaspartij aan de vide geeft een mooie relatie met deze tuin. De woonkamer is voorzien van een grote maatwerk openhaard, waarboven een televisie is ingebouwd.

plattegrond-bouwtekening-woonark-woonboot-vinkeveen-1-768x525 plattegrond-bouwtekening-woonark-woonboot-vinkeveen-2-768x525

De trap is uitgevoerd met zwevende treden. Dit is gerealiseerd door een imposante staalconstructie in de wand te verwerken. Hieraan zitten treden gelast waaroverheen de houten opdektreden geschoven zijn.

woonark-woonboot-vinkeveen-1-768x525

Door de beperkte plafondhoogte van een woonboot is ervoor gekozen het afzuigplafond in een koof boven het kookeiland te plaatsen. In deze koof zit tevens de verlichting geïntegreerd.

woonark-woonboot-vinkeveen-2-768x525
woonark-woonboot-vinkeveen-3-1200x600
0972-st-pre-web-website-1200x600-gr11482483520
Duurzame waterwoning

Duurzaamheid begint ten eerste bij een goede organisatie van de plattegrond. Alle dienende ruimtes zijn in een gesloten volume aan de noordzijde gelegd. Dit zijn de ruimtes die geen of minder energie vragen en waar de bewoner niet langdurig verblijft. Vanuit energetisch oogpunt is het gunstig deze als buffer aan de noordzijde te leggen. Het wonen bevindt zich daarentegen aan de zuidzijde. De zuidzijde bestaat geheel uit glas zodat er maximaal geprofiteerd wordt van de zon en het uitzicht.

ga naar project
circulaire-woonark-amsterdam-architect-1200x600-1
Circulaire gevel woonark in Amsterdam

In Amsterdam Noord ligt binnenkort een geheel nieuwe woonark met twee woonlagen. De gevelafwerking van deze woonboot is grotendeels afkomstig van een oud schoolgebouw. We vonden dit een mooie manier van bouwen die onze visie op circulariteit ondersteund.


ga naar project
Duurzame verbouwing van woonark
ga naar project
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
Splitlevel woonark
ga naar project
woonark-waterwonen-terras-1200x600-1
Woonark met beschut terras

In samenwerking met de opdrachtgever en adviseurs hebben wij het ontwerp uitgewerkt voor deze tweelaags woonark. De woning heeft een vrijwel dichte gevel naar de steiger toe en oriënteert zich met grote glazen ruiten maximaal op het water. De leefverdieping boven is voorzien van een beschut terras zodat men altijd in de luwte kan zitten. De verzonken slaapverdieping wordt door middel van bovenlichten van voldoende licht voorzien zonder dat dit ten koste gaat van de privacy in de vertrekken.

ga naar project
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project