Als je bouwplannen niet binnen het bestemmingsplan passen, bestaat de mogelijkheid dat je ook daadwerkelijk deze plannen niet mag uitvoeren van de gemeente. Wel heeft de gemeente in veel gevallen de mogelijkheid om van het bestemmingsplan af te wijken.
Om een goede inschatting te maken van de kansen om je bouwplannen tot uitvoering te kunnen brengen, is het raadzaam met de gemeente om tafel te gaan. Wij kunnen hierbij helpen. Wanneer dit gesprek niet de gewenste uitkomst heeft, bieden de meeste gemeentes de mogelijkheid om een vooraanvraag in te dienen. Een vooraanvraag is nog geen officiële aanvraag voor een omgevingsvergunning, maar je krijgt wel een schriftelijke uitspraak van de gemeente waarin je bouwplannen beoordeeld worden.
Het voordeel van een vooraanvraag is dat de leges beperkt zijn, dat de tekeningen van de architect nog niet zo uitgebreid hoeven te zijn en dat je vaak snel inzicht in de bouwmogelijkheden hebt. Het grote nadeel van een vooraanvraag is dat er geen wettelijke termijn voor staat. Als de gemeente het dus druk heeft, komt jouw vooraanvraag dikwijls onderaan de stapel te liggen.
De wens van de familie Wassenburg was een vrijstaande moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar. De Langeraarse plassen zijn ontstaan na afgraving van het veen. Kenmerkend zijn de slootjes aan de randen die zijn overgebleven na de afgraving. De slootjes zijn restanten van de droogmakerij van voor de afgraving en staan haaks op de plas. Hiermee geven zij het land rondom de plas richting.
ga naar projectAan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.
ga naar projectDeze twee onder één kap woning hebben wij in 2011 ontworpen. Het bouwplan bestaat uit twee atelierwoningen met een zeer groot oppervlak.
ga naar projectIn 2012 gaf wethouder Marnix Norder van de gemeente Den Haag het startsein voor de uitgifte van vrije kavels voor particulier opdrachtgeverschap in Den Haag. Vanwege het grote succes hiervan worden op 30 maart 2013 wederom nieuwe vrije kavels uitgegeven. Voor de locaties Isabellaland en de Escamplaan hebben wij deze woning ontworpen. Dit ontwerp is zowel toepasbaar als tussenwoning en als hoekwoning. In het ontwerp is de hoek zo transparant mogelijk gemaakt, maar met behoud van de benodigde privacy.
ga naar projectIn Almere is de regeling IBBA van kracht. De gemeente Almere stimuleert met deze regeling starters om hun eigen woning te bouwen. Met de IBBA regeling worden architecten, bouwers en opdrachtgevers aan elkaar gekoppeld. De gemeente Almere heeft het budget voor de bouw vastgesteld en draagt zorg voor een aantrekkelijke financieringsregeling. Wij hebben een volledig houten woning ontworpen. De kozijnen worden door hun witte kaders, een krachtig visueel element.
ga naar projectIn het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.
ga naar projectIn Waddinxveen is een groot aantal bouwkavels uitgegeven in project ‘t Suyt. Voor een van de kavels aan het water hebben wij het ontwerp gemaakt voor een vrijstaande woning. In project ‘t Suyt gelden strakke regels voor goothoogte, de hellingshoek van het dak en de materialisering van de te bouwen woningen. In ons ontwerp hebben we gekozen voor passende materialisering in deze landelijke omgeving. Kenmerkend is de gepotdekselde zwart-houten gevelbekleding en de rieten kap. De glazen kubus aan de zijkant van de woning heeft een volledig glazen pui met zwart zinken bekleding. Zink verouderd op een prachtige natuurlijke wijze en sluit daarmee aan op de karakteristiek van de overige toegepaste materialen.
ga naar projectIn het Gooi hebben wij deze villa ontworpen. De villa bestaat uit een patroon van afwisselend gesloten en open delen. De gesloten delen zijn metselwerk wanden met een stucwerk afwerking, terwijl de open delen van verdiepingshoog glas gemaakt zijn.
ga naar projectIn Paramaribo, Suriname hebben wij het ontwerp gemaakt voor deze vrijstaande villa. Deze woning aan de Prakikistraat bestaat uit twee bouwvolumes gescheiden door een entreehal. Één volume bevat de woonruimten en één volume bevat de slaapkamers. De entreehal heeft aan beide zijden een terras. In de volumes zit een hoekverdraaiing. De hoekverdraaiing komt voort uit de meest voorkomende windrichting in Paramaribo.
Heb je ook interesse in het bouwen van je eigen huis in Suriname? Bij Bouw Je Eigen Huis kunnen we je helpen met het ontwerp en de bouwtekeningen van jouw droomhuis in Suriname. Ook voor woningen in andere landen zoals bijvoorbeeld Sengal of China kan je hiervoor bij ons terecht. Een eerste ontwerp voor een woning in het buitenland kunnen we maken vanaf €5000. Bouwbegeleiding bieden we in het buitenland niet aan.
Voor meer informatie over ontwerpen, bouwtekeningen of andere vragen kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Als architect denken wij graag mee.
ga naar project