Hoe wordt het gemaakt?

Bij het bouwen van een nieuwe woning zijn er diverse bouwmethoden mogelijk. Mede afhankelijk van de situatie/omgeving, het aantal bouwlagen en je persoonlijke voorkeur zal een bouwmethode gekozen worden. Voor nieuwbouw zijn de meest voorkomende bouwmethoden de stapelbouw methode en de houtskeletbouw methode. Wanneer je een bijzondere vorm wil realiseren of wanneer er een zeer grote overspanning nodig is, dan is staalskeletbouw een interessante bouwmethode.

hoe-wordt-het-gemaakt-1200x500

Stapelbouw - Bij stapelbouw worden de stenen steen voor steen of blok voor blok op elkaar gestapeld. Veelal geschiedt het stapelen met de hand. Metselwerk is een bekend voorbeeld van stapelbouw. Binnenwanden kunnen ook in stapelbouw worden uitgevoerd. Hiervoor worden vaak lichtere bouwstenen gebruikt, bijvoorbeeld kalkzandsteenblokken. Gemetselde wanden inclusief spouw en binnenblad resulteren in een dik gevelpakket.

Houtskeletbouw (HSB) - is een veel toegepaste bouwmethode met een houten of platen buitenafwerking. Het houtenskelet bestaat uit stijl- en regelwerk met een binnen- en buitenbeplating. Tussen de beplating wordt isolatie toegepast. Hierdoor is de totale wanddikte dunner dan bij de stapelbouwmethode. Het is tevens een relatief lichte manier van bouwen. Bij grote overspanningen wordt houtskeletbouw veelal in combinatie met een staalconstructie toegepast. Aannemers maken de houtskeletbouw wanden steeds vaker in de werkplaats en monteren deze vervolgens op de bouwplaats. Hierdoor wordt de bouwtijd op locatie aanzienlijk verkort.

hoe-wordt-het-gemaakt-1024x568 hoe-wordt-het-gemaakt-1024x568-2