ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie Reeuwijk

Van ‘rode rakker’ tot duurzame villa

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

Project: 14064
Jaar: 2016
Locatie: Kalmoes - Reeuwijk
Omschrijving: duurzame villa
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, ontwerp

"Duurzaam wonen door energiebesparende maatregelen"


De oude woning, bekleed met rode buitenpanelen, is volledig gestript. Op één moment tijdens de bouw stonden er slechts enkele wanden en een vloer overeind. Het pand is vervolgens voorzien van een grote glazen aanbouw over vrijwel de gehele breedte van de achtergevel. De sporenkap is vervangen door dragende dakplaten. Tot slot is de indeling helemaal gewijzigd en is de buitengevel voorzien van een isolatiesysteem en nieuwe kozijnen.

 

6-1-transformatie-duurzame-villa-plattegronden-bestaande-en-nieuwe-situatie 1-2-transformatie-duurzame-villa-plattegronden-bestaande-en-nieuwe-situatie-verdieping-1

We hebben ervoor gekozen om de glazen gevel naar het zuiden gericht te laten zijn, terwijl de noordgevel een goed geïsoleerde gesloten gevel is.

transformatie-duurzame-villa-eetkeuken

De glasoppervlakten op het zuiden zorgen voor een goede mogelijkheid tot natuurlijke opwarming van het pand in de koude maanden.

transformatie-duurzame-villa-terras
transformatie-duurzame-villa-groene-wand

Om een gezond binnenklimaat te bewerkstelligen en om een prettige sfeer te creëren is de woonkamer voorzien van een groene wand, welke met een eigen irrigatiesysteem volledig automatisch van water wordt voorzien.

transformatie-duurzame-villa-gevel

Een duurzame aanpak van het project heeft geresulteerd in de volgende energiebesparende maatregelen: vloerisolatie, buitengevelisolatie, WTW-unit, aansluiting voor PV-cellen en vloerverwarming in de woning. De belangrijkste energiebesparende maatregel is misschien wel de oriëntatie van het pand geweest.

transformatie-duurzame-villa-detail-gevel

Onze werkzaamheden voor dit project betroffen: ontwerp, bouwkostenraming, aanvraag vergunningen, bouwvoorbereiding, aanbesteding en bouwbegeleiding.

Woonark Vinkeveen

Moderne woonark in het hart van het plassengebied in Vinkeveen

ga naar project
Wonen aan het water

een moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar.

ga naar project
Villa in Nieuwkoop

Deze vrijstaande villa in Nieuwkoop ligt in de nieuw ontwikkelde wijk Zuidhoek. Het kavel ligt op de kop van een schiereiland en heeft een weids uitzicht over de Nieuwkoopse plassen. Met een vrijwel gesloten gevel aan de straatkant en een volledig open gevel aan de waterzijde speelt de woning hier maximaal op in. Door de ligging in de hoek van het kavel wordt de tuin tussen de woning en de plassen geplaatst. De lage gelijkvloerse woning en eenzelfde materialisatie van het terras en de kade zorgen voor een geleidelijke overgang van het huis naar het water.

ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla
ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas
ga naar project
Duurzame woning in Wageningen

De wens van onze opdrachtgever was om een uiterst duurzame vrijstaande woning te maken aan de rand van Wageningen. Door een aantal slimme duurzame oplossingen en een intensieve samenwerking is het gelukt om deze prachtige woning te realiseren, waar de opdrachtgever nu met veel plezier woont.  

ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
Duurzaam droomhuis in de duinen

Je eigen droomhuis bouwen op loopafstand van het strand. Een uniek huis bouwen compleet naar hun wensen, met deze opgave kwam de opdrachtgever naar ons voor het ontwerp van hun woning. Op het plan Schapenatjesduin Oost realiseert de gemeente Den Haag 55 zelfbouwkavels omringt met natuur, dit sluit mooi aan bij de wens van onze opdrachtgever om hun eigen woning te bouwen in de Haagse duinen.

Samen met de opdrachtgever is aan de hand van referentiebeelden en een programma van eisen (PVE) een eerste opzet voor het ontwerp gemaakt. Het gebruik van de ruimtes, de verbinding tussen ruimtes en de connectie tussen binnen en buiten is meerdere malen besproken voor het ontwerp definitief is gemaakt.

ga naar project