ga terug naar projectenoverzicht

Duurzame woning in Wageningen

De wens van onze opdrachtgever was om een uiterst duurzame vrijstaande woning te maken aan de rand van Wageningen. Door een aantal slimme duurzame oplossingen en een intensieve samenwerking is het gelukt om deze prachtige woning te realiseren, waar de opdrachtgever nu met veel plezier woont.  

Project: 15277
Jaar: 2016
Locatie: Wageningen
Omschrijving: Woning
Werkzaamheden: definitief ontwerp, ontwerp

De grote glazen pui in de voorgevel is voorzien van houten lamellen. Dit zorgt ervoor dat de hoge zomerzon buiten gehouden wordt, in de winter warmt de laag staande zon de woning op. De oriëntatie van het gebouw, natuurlijke materialen, hoge isolatie waarde, zonnepanelen & warmtepomp zorgen dat deze woning zeer duurzaam en energiezuinig is.

plattegrond-bouwtekening-duurzaam-nieuwbouw-vrijstaand-1 plattegrond-bouwtekening-duurzaam-nieuwbouw-vrijstaand-2

De ramen zijn zo vorm gegeven dat ze het uitzicht maximaal tot zijn recht laten komen. Zo is het raam bij de keuken precies een doorkijk op stahoogte naar buiten en heeft het raam in de woonkamer de juiste afmetingen zodat je zittend van het uitzicht kunt genieten. 

duurzaam-nieuwbouw-vrijstaand-768x525-1

Het interieur is ontworpen om een kern. Door middel van schuifdelen zijn de verschillende ruimten van elkaar af te scheiden, dit maakt de woning zeer flexibel.

duurzaam-nieuwbouw-vrijstaand-768x525-2
duurzaam-nieuwbouw-vrijstaand-zonnepanelen-1200x600-1
Duinvilla Wassenaar
ga naar project
Boerderij Krommenie

In Krommenie hebben wij een vervallen monumentale boerderij vrijwel geheel gesloopt en opnieuw opgetrokken. De voormalige functie van het gebouw-ensemble was een woonfunctie in het voormalige woonhuis en een winkelfunctie in de voormalige schuur. In de nieuw gemaakte situatie zijn het voormalige woonhuis en de voormalige schuur beide een zelfstandige woning geworden. Bij het ontwerp van de indeling zijn wij uitgegaan van de originele structuur van de bestaande boerderij. De bestaande boerderij en het bestaande woonhuis worden gesloopt en opnieuw opgebouwd.

ga naar project
Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
Villa "Yuz House"

Het ontwerp van deze villa in China is verdeeld in een transparante zone en massieve zone. In de massieve zone zijn de meer private en intieme ruimten geplaatst. De woonruimte en keuken bevinden zich in de transparante zone met uitzicht op een meer. Op de verdieping bevindt zich een tweede zitruimte gelegen aan een breed terras voorzien van een pergola. Aan de waterzijde is een bibliotheek ontworpen in de massieve zone. Deze bibliotheek is aan de binnenzijde bekleed met houten panelen. Dit zorgt voor een warm en besloten interieur.

De gevel bestaat uit lichtgrijs natuursteen. In de massieve zone zijn verticale houten kozijnen toegepast. De transparante zone is volledig opengewerkt en voorzien van Structural Glazing waar houten schuiframen in opgenomen zijn. De garagedeur is volledig weg gedetailleerd in de grijze natuursteen gevel. 

ga naar project
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
Vrijstaande woning Waddinxveen

In Waddinxveen is een groot aantal bouwkavels uitgegeven in project ‘t Suyt. Voor een van de kavels aan het water hebben wij het ontwerp gemaakt voor een vrijstaande woning. In project ‘t Suyt gelden strakke regels voor goothoogte, de hellingshoek van het dak en de materialisering van de te bouwen woningen. In ons ontwerp hebben we gekozen voor passende materialisering in deze landelijke omgeving. Kenmerkend is de gepotdekselde zwart-houten gevelbekleding en de rieten kap. De glazen kubus aan de zijkant van de woning heeft een volledig glazen pui met zwart zinken bekleding. Zink verouderd op een prachtige natuurlijke wijze en sluit daarmee aan op de karakteristiek van de overige toegepaste materialen.

ga naar project
Villa in Nieuwkoop

Deze vrijstaande villa in Nieuwkoop ligt in de nieuw ontwikkelde wijk Zuidhoek. Het kavel ligt op de kop van een schiereiland en heeft een weids uitzicht over de Nieuwkoopse plassen. Met een vrijwel gesloten gevel aan de straatkant en een volledig open gevel aan de waterzijde speelt de woning hier maximaal op in. Door de ligging in de hoek van het kavel wordt de tuin tussen de woning en de plassen geplaatst. De lage gelijkvloerse woning en eenzelfde materialisatie van het terras en de kade zorgen voor een geleidelijke overgang van het huis naar het water.

ga naar project
Verbouwing woonark

Deze recreatieve ark aan de Kager Plassen is door ons voorzien van een geheel nieuwe binnenindeling en een nieuwe gevel. De bestaande ark had een rode gevelbekleding met kleine witte kozijnen, die willekeurig over de gevel verdeeld leken te zitten. Wij hebben de ark volledig gestript en door YM-Bouw zowel van binnen als van buiten opnieuw bekleed. De indeling richtte zich in de oude situatie op de weilanden. Deze focus hebben wij verlegd naar het water. Om deze reden zijn alle binnenwanden verwijderd, zodat met een schone lei begonnen kon worden met de herindeling.

ga naar project
"Dit is ons droomhuis"

Een duurzaam huis gericht op de tuin en het prachtige uitzicht. Dit is wat we willen. Bij het eerste kennismakingsgesprek met deze opdrachtgever kwamen zij langs met een eigen gemaakte tekening en maquette voor de bouwkavel waar zij een optie op hadden. Uiteraard was dit een schets die grofweg het idee aangaf en waren en nog veel vragen. Passen de ruimtes zoals ik ze voor ogen heb? Past dit wel binnen mijn budget? In het verdere ontwerpproces voor deze vrijstaande woning hebben wij dit samen stap voor stap scherp gesteld.

ga naar project