ga terug naar projectenoverzicht

Duurzame verbouwing van woonark in Utrecht door architect Keke d'Ancona

Deze woonark gelegen in het centrum van Utrecht met glazen pui gericht op de munt van Utrecht werd compleet gerenoveerd.

Eén met het water”, zo kan het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark worden omschreven. Met een omliggend terras kan vanaf elke hoek van de woonark worden genoten van het water en het uitzicht. Om de connectie met het water te versterken worden alle kozijnen vervangen door grote aluminium puien.

Duurzaamheid staat centraal bij deze verbouwing. De isolatie van de woonboot wordt verbeterd door na-isolatie van de betonbak, alle wanden en het dak. Het dak wordt naast het dikke isolatie pakket ook nog voorzien van een groen dak (sedumdak) en zonnepanelen.

Project: 19122
Jaar: 2019
Locatie: Utrecht
Omschrijving: Duurzame verbouwing van woonboot
Werkzaamheden: ontwerp, schetsontwerp

"Met de renovatie van de woonark in Utrecht wordt een splitlevel woning gecreëerd"

bouwtekening-woonark-architect-768x525-5 bouwtekening-woonark-architect-768x525-6

Om binnen de maximaal toegestane bouwhoogte te blijven is er gekozen voor een staalconstructie, waardoor de vloeren en het dak zo dun mogelijk uitgevoerd kunnen worden en er genoeg ruimte overblijft voor de extra verdieping.

bouwtekening-woonark-architect-768x525-3 bouwtekening-woonark-architect-768x525-4

De gevel wordt afgewerkt met verticale houten rabatdelen van Ayous hout, die in barcodeprofiel worden bevestigd.

verbouwing-woonark-architect-768x525-1
Wonen en werken op een woonark in Den Haag

Hoe combineer je wonen en werken op een woonark? In het centrum van Den Haag werken we aan een nieuwe woonark waarop een woning en een kantoor gerealiseerd wordt.

Met hoge ramen krijgt de woonark een strak en modern uiterlijk.

ga naar project
82-woonark-woonboot-bouwen-1200x600-1
Maisonettes in woonark

Deze woonark is verdeeld in vier maisonettes. De slaapfuncties bevinden zich op de onderste verdieping, terwijl de woonfuncties op de open bovenverdieping gesitueerd zijn. De twee lagen zijn door middel van een groot trapgat ruimtelijk met elkaar verbonden. Aan de landzijde zijn alle woningen voorzien van een grote tuin.

ga naar project
Woonark in Corten staal

Het uitgangspunt van het ontwerp van deze woonark in Broek in Waterland was om de horizontaliteit van het bestaande landschap te vertalen in de compositie van deze tweelaagse woonark. Dit is gedaan door een mooie horizontale belijning in de gevel te maken en daarnaast door goed na te denken over de indeling van de kozijnen en de algehele opzet van de woonark.

ga naar project
woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project