ZELFBOUW DEN HAAG

Share |

Zelfbouw

In 2012 gaf wethouder Marnix Norder van de gemeente Den Haag het startsein voor de uitgifte van vrije kavels voor particulier opdrachtgeverschap in Den Haag. Vanwege het grote succes hiervan worden op 30 maart 2013 wederom nieuwe vrije kavels uitgegeven. Voor de locaties Isabellaland en de Escamplaan hebben wij deze woning ontworpen.

Zelfbouw in Den Haag

Op de locaties Isabellaland en Escamplaan zijn diverse type kavels beschikbaar. Dit ontwerp is zowel toepasbaar als tussenwoning en als hoekwoning. In het ontwerp is de hoek zo transparant mogelijk gemaakt, maar met behoud van de benodigde privacy. In de gevels is gebruik gemaakt van onderhoudsvrije materialen zoals aluminium kozijnen en western red cedar (houten) delen.

Plattegronden onder architectuur

Het ontwerp is flexibel opgezet. Zodoende is het in te passen op een kavel van 4,8m breed maar ook op een kavel van 6m breed. En de plattegrond kan op verschillende manieren worden ingedeeld. De bovenstaande plattegrond toont een voorbeeld van de smalste (4,8m) tussenwoning met de ruimtelijkste uitwerking. Wij hebben alvast een aanzet gedaan om je te verleiden om goed na te denken over jouw toekomstige droomhuis. Interessante overwegingen zijn bijvoorbeeld het scheppen van zichtlijnen en ruimtelijke relaties middels een tweede trap en een vide.

Bovenverdieping

Op de begane grond is de vloer aan de gevel verdiept en deze vloer heeft  dezelfde afwerking als het terras. Zodoende komt de tuin als het ware de woning binnen. De keuken bestaat uit een kookeiland en een vast element dat is opgenomen in de houten achterwand.

Zelfbouw in de gemeente Den Haag

De begane grond en de eerste verdieping vormen een eenheid. De vide en de tweede trap zorgen voor de ruimtelijke relatie hiertussen. De tweede verdieping is intiemer en ligt beschut in het groene dak.

Duurzaam bouwen en zelfbouw

In onze ontwerpen zijn wij altijd op zoek naar duurzame oplossingen. In dit ontwerp is de hangende begroeiing voor de grote glazen pui hier een voorbeeld van. In de zomermaanden kan de warme lucht afgekoeld door de bladeren de woning binnenstromen. Daarnaast zorgt de begroeiing voor natuurlijke zonwering. Op het overstekende dak bevindt zich een groendak. Het groene dak is iets gekanteld t.b.v. extra privacy op de bovenste verdieping en extra zontoetreding op de onderste verdiepingen bij een laagstaande zon. In de zomermaanden zorgt het overstek juist voor extra zonwering. Aan de voorzijde zijn op het schuine dak (locatie Escamplaan) PV-cellen aangebracht t.b.v. het opwekken van energie.